Sdílejte

S Jakubem Šantou, rodákem z Frýdku-Místku si budeme povídat o zelenině, ovoci a vlastní produkci.


Kousek od mé práce jsem objevil krámek se zeleninou a ovocem. Co mě hned zaujalo byl celkový vizuál obchůdku. A taky energický, usměvavý, mladý člověk za pultem. Hned poznáte, že tu práci miluje. Že do ní dává všechno. Procházím si obchůdek, čtu si doprovodné cedulky vystřižené z kartónu a poslouchám rozhovory mezi prodejcem a nakupujícími. Červená cibulka z okresu, česnek z vedlejší vesnice, oleje lisované za studena z vlastní produkce. Tak nějak cítím, že takto je to v pořádku. Že přece jenom česnek dovážet z Číny a rajčata vézt přes 3000 km ze Španělska není úplně super. Zeptal jsem se ho, kdo za tímto hezkým projektem stojí. Překvapil mě, když jsem se dozvěděl, že za tím stojí on sám. Z křídové tabule se dozvídám o čerstvých Smoothie nápojích. Při jeho přípravě mu kladu první otázky. Nakonec odcházím se slovy, že společně uděláme rozhovor. Jakub pokyvuje hlavou a do obchodu mu právě vchází paní se slovy: “Máte ještě to domácí nakládané zelí?”


Jak to všechno Jakube začalo?

Už od malička mi nebylo cizí „motat“ se v kuchyni. V době studií jsem si vaření vyzkoušel s úspěchy na různých gastro soutěžích. Pracoval jsem jako kuchař i jako číšník a právě tam jsem si uvědomil jak moc záleží na kvalitě vstupních surovin. A taky na přímé komunikaci se zákazníky. Proto jsem se rozhodl založit si obchůdek. A tak teď zkouším chvíli stát „na druhé straně“ a snažím se právě takové suroviny dodávat. Jako přednost beru také to, že mohu lidem odborně poradit. S láskou k vaření a zkušenostmi z kuchyně vím, jak co nejlépe kombinovat suroviny k sobě.

Proto tedy i ten výběr potravin?

Vnímám celý obchod jako osvětu a alternativu. A taky jako možnost říct lidem, kteří jsou zvyklí jíst jen tradiční česká těžká jídla, upravená těžko stravitelným moravským způsobem (smějeme se oba dva), že to jde jinak. Zdravěji. A že to bude chutnat i tomu nejzarytějšímu gurmánovi beskydského typu.

Odkud bereš zeleninu?

Snažím se všechno brát od drobných pěstitelů. Své pěstitele znám osobně. Pokud však není zbytí a musím brát zeleninu ze světa, např. citróny, prochází osobní kontrolou, tak jako všechny druhy ovoce a zeleniny.

Ale vidím, že tu nemáš jen ovoce a zeleninu.

Ano. Mám tu sortiment sušených plodů, oříšků a semínek. Všechno si vybírám sám, nejdříve to ochutnávám a kontroluji. Prodávám kvalitní zboží.

Všiml jsem si ručně vyrobených košíků. A taky to, že i rýže je na váhu? Inspirovaly tě bezobalové prodejny?

Přesně. Dnešní trend v České republice je třídit odpady. Trendem ve světě je nevytvářet odpady vůbec. Obaly zatěžují životní prostředí, pokud je nevytřídíte. U nás mohou dostat rýži i ostatní sortiment do svých nádob a sáčků. Tohle vnímám jako výhodu. V Praze i v dalších částech České republiky už bezobalové obchody vznikají.

Co je tvojí specialitou? Z čeho máš největší radost?

Samozřejmě ze spokojených zákazníků, kteří se s úsměvem vracejí“ Ale radost mám z vlastní produkce. Nejvíce z kyselého zelí, kvůli kterému se lidé vracejí i v létě. Největší specialitou jsou vlastní oleje, lisované za studena. Neobsahují nic navíc, vím z čeho je vyrábím a proto si troufám říct, že jsou svou kvalitou prvotřídní. Mám pravidelné zákazníky lněného nebo kokosového oleje. Taky vyrábím džemy ze sezónního ovoce.

Je jednoduché v dnešní době podnikat v tomto oboru?

Přivítal bych pozitivní legislativní změny směrem k drobným živnostníkům tak, aby se odbourala mnohdy nadbytečná administrativa, papírování a umožnilo se rychleji dopravit české, čerstvé potraviny k zákazníkům.

Co plánuješ do budoucna?

Do budoucna plánuji vytvořit e-shop, abych mohl být ještě o něco blíž klientům, kteří se nemohou dostavit z nejrůznějších důvodů do krámků nebo prostě nestíhají naší otvírací dobu. A samozřejmě klientům naslouchat, zjistit jejich potřeby a s tím i zlepšit služby.


Víte že …?

… pouze 10% celosvětové produkce ovoce a zeleniny skončí lidem na talíři? Zbylých 90% se zničí při sklizni, dopravě a v prodejnách.


Co bys Jakube řekl na závěr?

Pokud máte rádi steaky stejně jako já, nezapomeňte si k nim připravit zeleninu. Podporujte drobnou produkci, drobné pěstitele a živnostníky. A věřím, že trend hypermarketů ustupuje, že si lidé uvědomují, že rajče, vezené přes půl Evropy nechutná jako rajče. Já tomu věřím a už rok je mou snahou o tom říct i lidem z Frýdku-Místku.

Sdílejte
Předchozí článekUmění ve veřejném prostoru
Další článekFajny Festival v Arnoštovi
Člen souboru FrMol - frýdecko-místecké improvizační divadlo. Ve Frýdku-Místku žije skoro celý život.